niedziela, 20 lutego 2011

BIGOS CYGAŃSKI

Po długim oczekiwaniu przez Was w końcu przekazuję przepis. Nie posiadam zdjęcia, dlatego gorąca prośba do Agnieszki :-)

1 kg pieczarek
4 duże papryki czerwone
1/2 kg  cebuli
1/2 kg parówek i śląskiej kiełbasy (5 parówek i 4 śląskie)
1/2 kg ogórków kiszonych
ketchup pikantny
przyprawy według smaku, ja używam vegety, przyprawy do mięs z Knorr-a oraz papryki ostrej mielonej


Składniki kroimy i po kolei osobno przyprawiamy i dusimy na oleju. Wrzucamy do gara, mieszamy i gotujemy przez 10 min. Zostawiamy na kilka godzin. Ja zawsze robię dzień wcześniej wieczorem. Przed podaniem dodajemy ketchup (ilość według własnego smaku, ja daję ok. 300g pikantnego Pudliszki), mieszamy i podgrzewamy.



Smacznego!
Ola

2 komentarze: