Składniki:
- 2 łyżki oliwy (lub oleju)
- 250g ryżu do risotto
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 250g pieczarek
- 1 litr gorącej wody lub wywaru warzywnego (ja dodałam mniej, bo litr wydawało mi się za dużo i miałam rację)
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
- tarty ser (najlepiej parmezan, ale ja użyłam innego, żeby się nie zmarnował i też było dobrze)
- oregano, sól
Jest to danie jednogarnkowe, szybkie i bardzo smaczne. Przepis podaję za książką.
1. Podgrzać oliwę, dodać ryż i na niewielkim ogniu "gotować" przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.
2. Dodać czosnek, posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i znowu gotować przez 5 minut, mieszając co chwilę. Dodać pokrojone pieczarki i znowu zostawić na 3-4 minuty.
3. Dodać oregano i wodę. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić przez ok. 20 minut aż do momentu, gdy ryż jest miękki i wchłonie wodę. Jak już wspomniałam nie dodałam całego litra wody. Wody zawsze można dolać jakby co a gdyby było za dużo to z ryżu zrobi się bezkształtna masa.
4. Dodać pokrojone pomidory i sól. Ser można wymieszać z gorącą potrawą już na talerzu.
Smacznego!
Monika
Zrobiłam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńAnia
Bardzo się cieszę! Monika
OdpowiedzUsuńZachęca :) Mam zamrożone grzyby, więc spróbuję to zrobić w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuń