czyli bardzo szybkie ciasto coby weekend weekendem był.
Składniki:
1 szklanka oleju
1 szklanka oranżady (ja kupuję małą fantę)
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
dowolny zapach do ciast
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogiel mogiel. Do zmiksowanej masy dodać 2,5 szklanki mąki i proszek, a następnie miksując dolewać na przemian trochę oleju i trochę oranżady (aż do całkowitego wylania szklanki oleju i oranżady).
Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki. Zmiksować. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną bułką tortownicę. Kiedyś bawiłam się łyżkami, teraz po prostu leje z misko trochę ciemnej masy a potem trochę jasnej. Oczywiście, aby powstała zebra lejemy do środka tortownicy :)
Składniki:
1 szklanka oleju
1 szklanka oranżady (ja kupuję małą fantę)
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
dowolny zapach do ciast
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogiel mogiel. Do zmiksowanej masy dodać 2,5 szklanki mąki i proszek, a następnie miksując dolewać na przemian trochę oleju i trochę oranżady (aż do całkowitego wylania szklanki oleju i oranżady).
Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki. Zmiksować. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną bułką tortownicę. Kiedyś bawiłam się łyżkami, teraz po prostu leje z misko trochę ciemnej masy a potem trochę jasnej. Oczywiście, aby powstała zebra lejemy do środka tortownicy :)
Piec około godzinę 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy nie ma płynnej masy. I zjeść :)
PS. Dzisiejsze minimalnie mi się przypaliło, ale i tak jest dobre - według degustantów :)
Ania
Przed upieczeniem |
Pyszna jest. Polecam :) TEJ akurat nie jadłam, ale degustowałam kilka wcześniejszych :)
OdpowiedzUsuńTeż jadłam , nie powiem ile kawałków upss.
OdpowiedzUsuńPycha , pycha :)
Asik