Miała być tarta Pascala z mozarellą i łososiem, ale zmieniłam plany :) Zrobiłam szybką tartę na cieście francuskim z… brokułami.
Składniki:
3 jajka
pół kubka śmietany (ok. 100 ml)
jeden brokuł
ciasto francuskie (gotowe)
plasterki sera (ok. 5-7 szt.)
plasterki szynki lub kiełbasy (ok. 5-7 szt.)
sól, pieprz
Formę wysmarować masłem i położyć na niej ciasto francuskie. Poprzekłuwać widelcem.
Brokuły wrzucić na 10 min do posolonej gorącej wody. Wyjąć, poczekać aż lekko ostygną.
W tym czasie zbełtać jajka ze śmietaną i szczyptą soli i pieprzu.
Brokuły wyłożyć na ciasto, na górę położyć szynkę lub kiełbasę, zalać jakiem ze śmietaną, a to przykryć serem. Piec w temp. 160 st przez ok. 25 min aż ser się zarumieni.
Smacznego!
Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz