poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Deser truskawkowy z cytrynowym mascarpone


Chociaż sezon na truskawki już za nami to mam nadzieję, że przepis się przyda, bo można go dowolnie modyfikować (mój jest modyfikacją kilku przepisów :)). Można go przygotować z truskawek mrożonych lub z innymi owocami (brzoskwinie z puszki, ananas).

Składniki (na 12 porcji):
- ok. 5 opakowań herbatników lub innych kruchych ciastek
- 2 opakowania serka marcarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z pół cytryny (jeśli będziemy robić z brzoskwiniami to nie dodajemy soku z cytryny; generalnie sok z cytryny jest opcjonalny ;))
-1 kg truskawek
-tarta czekolada do dekoracji

Ubijamy marcarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Do pucharków na dno kruszymy ciastka (wszystkie wsypałam do foliowego woreczka i delikatnie połamałam tłuczkiem), następnie kładziemy warstwę marcarpone, potem pokrojone w ćwiartki truskawki, a potem znowu posypujemy ciastkami.
Na koniec kładziemy warstwę serka i posypujemy tartą czekoladą.
Deser gotowy :)
Najlepiej podać do godziny po przygotowaniu, bo owoce puszczają sok i barwią serek co już nie jest takie efektowne wizualnie :)

Ania 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz