poniedziałek, 18 lipca 2011

Zapiekanka z makaronem

Przepis wypróbowany już kilka razy, choć nieco przeze mnie zmodyfikowany. Pochodzi z książki Vegetarian Cooking. Do tej pory myślałam, ze zrobienie sosu beszamelowego jest bardzo trudne - na szczęście znowu się myliłam.

Składniki:
250g makaronu, np. rurki lub świderki
125g tartego sera (ja zawsze daję na oko, używam sera mozzarella, w oryginalnym przepisie są 3 sery: Cheddar, Red Leicester i wybrany gatunek sera niebieskiego)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 duże pomidory pokrojone w plastry
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
Gotujemy 600ml mleka z przyprawami: szczyptą gałki muszkatołowej, kilkoma goździkami i liściem laurowym. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i ostawiamy na 15 minut, wyjmujemy liść i goździki. Na patelni topimy 2 łyżki masła lub margaryny i dodajemy 1/4 szklanki zwykłej mąki pszennej. Mieszamy aż składniki się połączą, po minucie zdejmujemy z ognia. W przepisie jest polecenie, żeby mleko wlewać do mąki z masłem ja zawsze robię na odwrót i wychodzi więc pewnie nie ma różnicy. Wygodniej jest mi mieszać trzepaczką sos w garnku niż na teflonowej patelni. Stawiam więc mleko na małym ogniu, dodaję resztę składników i energicznie mieszam trzepaczką aż grudki się rozpuszczą. Sos po chwili zacznie gęstnieć. Doprawiam pieprzem i solą.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem, tartym serem i szczypiorkiem. przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy pomidory i posypujemy resztą sera. Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego!

Monika

2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam :) Pycha! Zrobiłam wersję premium z kukurydzą :) Dzięki za pomysł, znowu ratujesz mój jutrzejszy obiad :) Proszę o więcej :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, kukurydza na pewno urozmaiciła to danie. Dzięki! Będzie więcej - ta książka ma chyba z 200 stron;) Monika

    OdpowiedzUsuń